Wystąpienia

W swojej ponad 10-letniej już działalności wielokrotnie uczestniczyliśmy w różnego rodzaju konferencjach, panelach dyskusyjnych i odczytach w charakterze „ekspertów – praktyków” w dziedzinie budowy nowoczesnego społeczeństwa obywatelskiego na bazie lokalnej "e-community".

11 listopada - Moja wolność, moja niepodległość

„Moja Wolność. Moja Niepodległość” – nowatorski spektakl multimedialny autorstwa Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl i Stowarzyszenia Sztuka Nowa Dawida Żakowskiego za nami. W piątkowy wieczór, w rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości, w sali kinowej chodakowskiego MOK-u zgromadzona publiczność miała okazję obejrzeć wyjątkowe wydarzenie artystyczno-społeczne. Spotkanie było także okazją do przyznania tytułu honorowego członka Stowarzyszenia kolejnym osobm aktywnie współpracującym z portalem e-Sochaczew.pl. W tematykę wydarzenia wprowadził gości prezes Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl Marcin Ryński.

XI Konferencja Okrągłego Stołu – Internet w służbie lokalnej społeczności

„Polska w drodze do Społeczeństwa Informacyjnego – techniki informacyjne i komunikacyjne katalizatorem lepszego życia w mieście”. Pod takim hasłem przewodnim 13 maja odbyła się XI już Konferencja Okrągłego Stołu pod honorowym patronatem Marszałka Bronisława Komorowskiego. Spotkanie corocznie towarzyszy obchodom Światowego Dnia Telekomunikacji i Społeczeństwa Informacyjnego. O rozwoju nowoczesnych technik informacyjnych i komunikacyjnych (ICT), a szczególnie Internetu i jego wpływie na życie lokalnych społeczności opowiadał na spotkaniu prezes Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl Marcin Ryński.

Debata Wolność to odpowiedzialność - 4 czerwca oczami sochaczewian

JWielu gości zgromadziła debata, wieńcząca cykl spotkań „20 lat wolności”, zorganizowana przez Stowarzyszenie e-Sochaczew.pl oraz Stowarzyszenie Powiatowe Forum Samorządowe, na pamiątkę wyborów 4 czerwca 1989 roku oraz obrad Okrągłego Stołu. Jej bohaterami byli: Andrzej Seniuk były przewodniczący sochaczewskiej Solidarności, prof. Maria Gołkowska – wychowawca wielu pokoleń sochaczewian, Wiesław Domagalski – samorządowiec Teresina i Sochaczewa, Danuta Radzanowska – przewodnicząca Solidarności od 1994 roku oraz Paweł Rożdżestwieński - historyk.

zobacz więcej

XX lat wolności - debata internetowa

Politycy - poseł Marek Wikiński z SLD, były minister skarbu PiS Wojciech Jasiński, poseł ZChN Mariusz Ambroziak oraz senator PO Eryk Smulewicz, odpowiadali na pytania prowadzących – wicestarosty i lidera PFS Piotra Osieckiego oraz przedstawiciela Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl, doktoranta nauk politycznych UW - Szymona Maciejewskiego.

Sochaczewski Kongres Obywatelski 2008

Setki gości zgromadziła gala Sochaczewskiego Kongresu Obywatelskiego, którego pomysłodawcą i organizatorem było Stowarzyszenie „e Sochaczew.pl”. Na uroczystości, która odbyła się 5 września w sochaczewskim hotelu „Chopin”, spotkali się wspólnie przedstawiciele lokalnych samorządów, instytucji i organizacji pozarządowych. Nie zabrakło przedstawicieli firm i przedsiębiorstw z terenu powiatu sochaczewskiego oraz innych, kluczowych partnerów Stowarzyszenia z regionu i całego kraju. Gwiazdą wieczoru był Stanisław Soyka.

zobacz więcej

IX Konferencja Okrągłego Stołu - Polska w drodze do Społeczeństwa Informacyjnego

„Polska w drodze do Społeczeństwa Informacyjnego - człowiek wobec wyzwań powstającego Społeczeństwa Informacyjnego”- pod takim hasłem przebiegała dziś dziewiąta już Konferencja Okrągłego Stołu organizowana w ramach obchodów przypadającego jutro Światowego Dnia Telekomunikacji i Społeczeństwa Informacyjnego. Stowarzyszenie“e-Sochaczew.pl”, które już od prawie 10 lat działa na rzecz budowy społeczeństwa informacyjnego z naszym mieście i powiecie reprezentował jego prezes Marcin Ryński oraz sekretarz Rafał Jabłoński.

Światowy Dzień Społeczeństwa Informacyjnego 2007

Organizowane w maju obchody Światowego Dnia Społeczeństwa Informacyjnego poświęcone szeroko rozumianej tematyce elekomunikacji, jej wpływu na rozwój i życie codzienne, są jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń z dzieciny telekomunikacji i teleinformatyki w Polsce. W ramach tegorocznych uroczystości Marcin Ryński, prezes e-Sochaczew.pl, zaprezentował dorobek i wkład naszego stowarzyszania w rozwój tzw. Internetu obywatelskiego. Hasłem przewodnim tegorocznych obchodów było: „Łączenie młodych: szanse dla cyfrowych technik komunikacyjnych”.

Konferencja Internet dla Mazowsza

Rozwój społeczeństwa informacyjnego na Mazowszu, plany i przykłady wdrożenia sieci szerokopasmowej zapewniającej mieszkańcom powszechny dostęp do Internetu, akcje edukacyjne, to tylko nieliczne tematy konferencji 'Internet dla Mazowsza', która odbyła się w poniedziałek, 10 grudnia w warszawskim hotelu Gromada. Konferencja szeroko poświęcona problemowi informatyzacji, zgromadziła setki gości - samorządowców, działaczy branży IT. Specyfikę i charakter portalu e-Sochaczew.pl, jako przykładu działania lokalnej społeczności internetowej, przybliżył zebranym prezes Stowarzyszenia Marcin Ryński.

zobacz więcej

Konferencja rozwój e-społeczeństwa - wnioski na przyszłość

Rozwój e-społeczeństwa – wnioski na przyszłość, pod takim tytułem 6 kwietnia odbyła się w siedzibie Polskiej Rady Biznesu w Warszawie, konferencja zorganizowana przez Polską Konfederację Pracodawców Prywatnych „Lewiatan”.

II Forum organizacji pozarządowych 2005

27 listopada w Państwowej Szkole Muzycznej w Sochaczewie odbyło się II Forum Organizacji Pozarządowych. Celem Forum była chęć stworzenia płaszczyzny do rozmów między poszczególnymi organizacjami z terenu naszego miasta oraz pomiędzy organizacjami a samorządem lokalnym. Spotkanie reprezentantów III sektora i przedstawicieli samorządów zorganizował Urząd Miejski w Sochaczewie i Stowarzyszenie e-Sochaczew. Otwarcia Forum dokonali: Marcin Ryński prezes Stowarzyszenia e-Sochaczew i Katarzyna Kajak Pełnomocnik Burmistrza ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi.

Forum Organizacji Pozarządowych Sochaczew 2004

W ostatnią niedzielę (29.08.04r) w Państwowej Szkole Muzycznej odbyło się pierwsze w Sochaczewie Forum Organizacji Pozarządowych (NonGoverment Organization – NGO). Spotkanie odbyło się dzięki wspólnej inicjatywie kilku lokalnych organizacji: Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl, Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Ziemi Iłowskiej oraz Stowarzyszenia Kasa Wzajemnej Pomocy i Współpracy Mazowsze. Celem inicjatywy była chęć pobudzenia współpracy pomiędzy sochaczewskimi Organizacjami Pozarządowymi, których na terenie miasta i powiatu działa kilkadziesiąt.

Konferencja Internet w urzędzie - technologia informacyjna w nowoczesnym samorządzie

5 września 2003, w hotelu Chopin, odbyła się konferencja pod hasłem „Internet w urzędzie - technologia informacyjna w nowoczesnym samorządzie”; konferencja zorganizowana wspólnie przez Urząd Miejski w Sochaczewie oraz Stowarzyszenie Upowszechniania Nowych Technologii i Rozwoju Społeczności Lokalnych „e-Sochaczew.pl”.

Interaktywna inauguracja działalności e-Sochaczew.pl

22 marca 2002 r. w Hotelu Chopin odbyła się inauguracja działalności Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele władz, instytucji administracyjnych, kulturalnych, reprezentanci lokalnego biznesu oraz organizatorzy: Jarosław Jakubowski, Łukasz Wojtczak, Sebastian Piatkowski, Rafał Jabłonski, Maciej Brysiak, Marcin Ryński - zespół e-Sochaczew.pl.