Wersje

Zaglądając tutaj możecie przypomnieć sobie jak wyglądał i ewoluował e-Sochaczew.pl, od samego początku swojego istnienia, aż po dzień dzisiejszy. Możecie także obejrzeć działające archiwalne wersje.

Wrzesień 1999

Po raz pierwszy w sieci. Strona w formie statycznego przewodnika po Sochaczewie. Miasto wczoraj, dzisiaj, nocą, w korku oraz w kadrze. Ponadto rozkłady jazdy pociągów i miejskich autobusów, przegląd sochaczewskich muzeów oraz dzielnic Sochaczewa. Atrakcją były zdjęcia miasta robione nocą z ... kominów ciepłowni.

Do dzisiaj istnieje pod adresem:
www.strony.miasta.prv.pl

Styczeń 2000

Powstaje Wirtualny Sochaczew, zmienia się też adres na www.sochaczew.prv.pl. Strona jest pierwszą próbą stworzenia interaktywnego serwisu. Oprócz poprzednio wprowadzonych działów, publikacje artykułów w ogromnej większości nadesłanych przez mieszkańców oraz horoskop, nowe zdjęcia miasta, poradnik sercowy :-), trochę poezji. Główna zasada - zero grafiki maksimum tekstu.

Obecnie dostępny pod adresem:
e-sochaczew.pl/skansen/1/

Maj 2000

Wirtualny Sochaczew jest nadal rozwijany, zmienia się także jego szata graficzna i układ. Co tydzień obowiązkowo następuje aktualizacja serwisu. Strona poszerza się o katalog stron mieszkańców, comiesięczne tzw. sochomontaże, dział turystyka oraz kawiarenkę, czyli sochaczewski czat. Sochaczew.prv.pl zostaje dostrzeżony przez lokalne media - Wiadomości Łodzkie (wywiad) oraz Telewizję WOT. Ponadto w wersji offline zostaje wydany na paĽdziernikowej płycie magazynu 'INTERNET'.

Obecnie dostępny pod adresem:
e-sochaczew.pl/skansen/2/

Styczeń/Luty 2001

W tym okresie następuje szybki rozwój strony, która powoli z uwagi na sporą objętość tematu staje się wortalem. Gruntownie zmienia się układ i grafika, a także nazwa oraz adres - teraz jest to e-sochaczew.pl. Wortal już nie jest skazany na błąkanie się po darmowych serwerach, dzięki temu rozwija się też technologicznie.

Dzięki nowej platformie bazodanowej większość działów staje się w pełni interaktywna - w zasadzie każdy element noszący znamiona informacji jest w pełni komentowalny na bieżąco. Pomimo ogromnego poszerzenia serwisu, daje się nim łatwo zarządzać poprzez system autoryzacji i zdalnej publikacji treści. W skład wortalu włączane są kolejne oddzielne ośrodki: Muzeum Ziemi Sochaczewskiej, Radio Fama, Ziemia Sochaczewska, Echo Powiatu, WOŚP, Państwowy Urząd Pracy, WSZiM oraz Miejski Ośrodek Kultury, które oprócz swoich serwisów w ramach wortalu publikują tzw. newsy. W stosunku do poprzednich wersji oprócz poszerzenia tematu znalazły się zupełnie nowe działy: e-Turystka, Ludzie, Ogłoszenia, Informator, Forum, Badania, Katalog, e-Kartki. e-Sochaczew.pl rozwija się nadal z każdym miesiącem notuje coraz większą liczbę odwiedzin. Dla porównania od lutego 2001 do paĽdziernika 2002 liczba odwiedzających powiększyła się 12-krotnie.

Główna strona z lutego 2001 znajduje się pod tym adresem:

www.e-sochaczew.pl/skansen/3/index.html