UKS

UKS Ogrodnik e-Sochaczew.pl, to nowa inicjatywa społeczna mająca na celu rozwój i budowę w naszym mieście drużyny koszykówki. W Sochaczewie sport reprezentowany jest przez kilka drużyn najbardziej popularnych dyscyplin, w różnych kategoriach wiekowych. Stworzenie UKS Ogrodnik e-Sochaczew.pl daje możliwość dzieciom i młodzieży poznania oraz uczestnictwa w innej dyscyplinie sportu. W styczniu 2006 roku przy ZSR CKU w Sochaczewie powołany został Uczniowski Klub Sportowy „Ogrodnik”. Głównym celem statutowym jest propagowanie koszykówki wśród młodzieży szkolnej. W roku szkolnym 2003 w szkole podjął pracę nowy nauczyciel wychowania fizycznego Artur Kasza, który na bazie uczniów klas pierwszych szkoły, powołał drużynę koszykówki chłopców. W tym samym roku drużyna po raz pierwszy wystartowała w rozgrywkach Sochaczewskiej Amatorskiej Ligi Koszykówki. Nabierając doświadczenia w grze z bardziej doświadczonymi zawodnikami, chłopcy osiągali sukcesy w rozgrywkach międzyszkolnych i turniejach organizowanych w naszym województwie (ERA Liga Szkolna, Trio Basket, Mistrzostwa Województwa szkół rolniczych, Mistrzostwach Regionu Warszawskiego Szkół Średnich) osiągając znaczące sukcesy. Po ukończeniu szkoły kilku zawodników z drużyny przejawiało chęci, aby kontynuować przygodę z koszykówką. Wspólna kilkuletnia praca trenera i zawodników zaowocowała powołaniem profesjonalnej drużyny koszykówki juniorów starszych, która w tym roku została zgłoszona do rozgrywek Warszawskiego Okręgowego Związku Koszykówki pod nazwą UKS OGRODNIK e-Sochaczew.pl. W związku z dużą ilością obowiązków wiążących się z prowadzeniem profesjonalnej drużyny koszykówki, Artur Kasza zaprosił do współpracy Rafała Mroza, który zdobywał doświadczenie na parkietach pierwszoligowych oraz w kadrze Polski juniorów. Jego ogromne doświadczenie pomaga drużynie w podnoszeniu umiejętności koszykarskich, zarówno indywidualnych, jak i taktycznych. Obu trenerom pomaga Łukasz Katowicz odpowiedzialny w drużynie za prowadzenie statystyk meczowych oraz rozwiązywanie problemów organizacyjnych związanych z prowadzeniem drużyny.

Powołanie do życia drużyny koszykówki nie mogłoby się obyć bez pomocy sponsorów, dzięki którym Sochaczew może zaistnieć na koszykarskiej mapie Polski. Dziękujemy, więc Marcinowi Ryńskiemu oraz zarządowi portalu e-Sochaczew.pl bez których trudno byłoby zrealizować cały projekt, Panu Jackowi Apce prezesowi firmy „Best - Chem”, który wspierał drużynę w rozgrywkach SLK, Panu Mieczysławowi Głuchowskiemu dyrektorowi MOSiR’u za życzliwość i udostępnienie hali sportowej w Chodakowie, Panu dyrektorowi ZSR CKU Dariuszowi Miłkowskiemu za wszelką pomoc, firmie „Foto Express Marek i Łukasz Kruczyk” za wykonanie zdjęć drużyny oraz Wojtkowi Fijołkowi www.ideagroup.pl za wykonanie baneru drużyny.

Foto: Foto Express Marek i Łukasz Kruczyk

Przedstawiamy zawodników UKS Ogrodnik e-Sochaczew.pl, którzy to będą w tym roku grać w naszej drużynie:
- numer 4 pozycja center Fiedukowski Krystian;
- numer 5 ozycja rozgrywający Lach Grzegorz;
- numer 6 pozycja center skrzydłowy Owczarek Piotr;
- numer 7 pozycja obrońca Bulik Robert;
- numer 8 pozycja obrońca Kacprzak Bernard;
- numer 9 pozycja skrzydłowy Jankowski Sebastian;
- numer 10 pozycja center Grabowski Piotr;
- numer 11 pozycja skrzydłowy Juskowiak Dawid;
- numer 12 pozycja obrońca skrzydłowy Niebrzydowski Paweł;
- numer 13 pozycja rozgrywający Spławski Kamil;
- numer 14 pozycja obrońca skrzydłowy Ziental Dominik;
- numer 15 pozycja rozgrywający Hupert Kamil;
- numer 16 pozycja obrońca Kubiak Paweł;
- numer 21 pozycja obrońca skrzydłowy Kozbuch Damian;
- numer 23 pozycja obrońca Romanowski Marcin.

Zespół prowadzi sztab trenerski w składzie: Artur Kasza, Rafał Mróz. Statystyki opracowuje Łukasz Katowicz. Terminarz rozgrywek 2007/2008 znajdziesz tutaj: www.uksogrodnik.e-sochaczew.pl.
Zapraszamy kibiców koszykówki na spotkania.