NGO

Organizacje pozarządowe stanowią dla Stowarzyszenia "e-Sochaczew.pl” jeden z najistotniejszych celów działalności. Od początku istnienia staramy się aktywnie wspierać sochaczewskie organizacje pozarządowe – pomagać w trudnych początkach, podczas dalszego rozwoju i umacniać w nich przekonanie, że aktywne i sprawnie funkcjonujące NGO, to podstawa wzorowego społeczeństwa obywatelskiego. Aby jednak III sektor mógł zaistnieć, musi mieć możliwość dotarcia do społeczeństwa. Tą drogą, która jak pokazała praktyka doskonale się sprawdza, jest Internet. Witryny organizacji pozarządowych z terenu całego powiatu sochaczewskiego uruchomione w portalu „e Sochaczew.pl”, to żywy przykład, że aktywność obywatelską można budować również w sieci. W portalu udało się stworzyć ponad dwadzieścia stron internetowych, na których organizacje przybliżają swoją strukturę, opisują cele i zamieszczają aktualne informacje ze swojej działalności. W portalu funkcjonuje także specjalna strona internetowa poświęcona wyłącznie działalności III sektora – www.ngo.e-sochaczew.pl. Wspólnymi siłami udało się również opracować Program Współpracy Organizacji Pozarządowych z Urzędem Miasta, który jest wynikiem corocznych konsultacji ratusza z NGO.

• Karta Współpracy

I Forum Organizacji Pozarządowych 2004

Kolejnym elementem naszej współpracy z sochaczewskimi NGO są cykliczne fora, na których wspólnie podsumowujemy dotychczasowe działania, dyskutujemy, a także snujemy plany na przyszłość. Pierwsze Forum Organizacji Pozarządowych Stowarzyszenie „e-Sochaczew.pl” zorganizowało w 2004 roku wspólnie ze Stowarzyszeniem Na Rzecz Rozwoju Ziemi Iłowskiej oraz Stowarzyszeniem Kasa Wzajemnej Pomocy i Współpracy Mazowsze.

II Forum Organizacji Pozarządowych 2005

Już rok później odbyło się kolejne, drugie już Forum NGO, tym razem przy współpracy z sochaczewskim ratuszem na czele z pełnomocnikiem burmistrza ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi – Katarzyną Kajak, która od początku wspiera działania naszej organizacji. Drugie Forum NGO spotkało się z olbrzymim zainteresowaniem. Na uroczystość przybyły dziesiątki przedstawicieli organizacji pozarządowych z terenu całego powiatu, samorządowcy, przedstawiciele firm i przedsiębiorstw. Oprócz rocznego podsumowania działalności Stowarzyszenia w programie gali znalazła się także prezentacja dorobku artystycznego członków Akademii „e-Sochaczew.pl”.

zobacz więcej

Sochaczewski Kongres Obywatelski

Po czterech latach przyszedł czas na kolejne spotkanie. Odbyło się ono 5 września br. w hotelu Chopin. Tym razem samodzielnie, w nieco zmienionej formie i pod nazwą – Sochaczewski Kongres Obywatelski. Oprócz podsumowania dotychczasowych dokonań NGO i naszego portalu, po raz kolejny przyznane zostały statuetki dla honorowych członków Stowarzyszenia, które mamy nadzieję, będą nobilitacją do dalszych działań. Po raz pierwszy podczas uroczystości przyznane zostały również kryształowe statuetki „Biznesu Odpowiedzialnego Społecznie”. Uhonorowane zostały najbardziej aktywne i zaangażowane w różnego rodzaju społeczne inicjatywy firmy i przedsiębiorstwa z terenu powiatu sochaczewskiego.

zobacz więcej