Samurajowie Pióra

Samurajowie Pióra to konkurs poetycki, który sięga swoimi początkami 2005 roku. Pomysłodawcą i organizatorem projektu jest Andrzej Gąsiorowski - lider Akademii "e-Sochaczew.pl". Konkurs obejmuje tylko jeden gatunek poetycki – japońskie hai-kai, znane jako haiku. Już pierwsza edycja konkursu spotkała się z olbrzymim zainteresowaniem miłośników poezji. Możliwość sprawdzenia swoich literackich możliwości spodobała się zarówno bardzo młodym, jak i nieco starszym, a do Akademii napływały dziesiątki prac. Podobnie było podczas drugiej edycji Samurajów w 2006 roku. Podczas pierwszej i drugiej edycji konkursu zwycięzców wyłaniała publiczność zgromadzona w znanym sochaczewskim pubie 77. Nieco inną formułę przybrała trzecia edycja konkursu zorganizowana jesienią 2007 roku - wówczas nadesłane haiku oceniali członkowie Akademii "e-Sochaczew.pl" oraz Internauci. Rosnące z roku na rok zainteresowanie konkursem wśród miłośników pióra nie tylko z terenu powiatu, ale także całej Polski, pozwala śmiało twierdzić, iż Samurajowie Pióra na długo pozostaną czołowym projektem kulturalnym Stowarzyszenia.

• Samurajowie Pióra 2005
  • Samurajowie Pióra 2006