Debaty

Projekt ph. Debaty "20 lat wolności", to wspólna inicjatywa Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl oraz Stowarzyszenia Powiatowe Forum Samorządowe, zorganizowana na pamiątkę 20 rocznicy wyborów z 4 czerwca 1989 roku oraz obrad Okrągłego Stołu. Jej celem było pobudzenie lokalnej społecznej i włączenie jej, za pomocą Internetu, do dyskusji na temat minionego dwudziestolecia. Pierwsze spotkanie miało miejsce 25 kwietnia br. w hotelu Chopin. Do dykusji ph. "Sukcesy i porażki minionego dwudziestolecia" zaproszeni zostali parlamentarzyści: poseł Marek Wikiński z SLD, były minister skarbu PiS Wojciech Jasiński, poseł ZChN Mariusz Ambroziak oraz senator PO Eryk Smulewicz. Druga, wieńcząca obchody debata odbyła sie w roczniczę wyborów - 4 czerwca. Tym razem na tamte wydarzenia spojrzeliśmy oczami sochaczewian - Andrzeja Seniuka byłego przewodniczącego sochaczewskiej Solidarności, internowanego w nocy z 12 na 13 grudnia, prof. Maria Gołkowska – wychowawca wielu pokoleń sochaczewian, Wiesław Domagalski – samorządowiec Teresina i Sochaczewa, Danuta Radzanowska – przewodnicząca Solidarności od 1994 roku, delegat na zjazd krajowy, samorządowiec oraz Paweł Rożdżestwieński - historyk, społecznik, jeden z głównych pomysłodawców i organizatorów rekonstrukcji Bzura ’39 r.

• Pierwsza debata - 4 czerwca oczami parlamentarzystów
  • Druga debata - 4 czerwca oczami sochaczewian