Akademia

Akademia „e-Sochaczew.pl” zawiązała się w 2005 roku. Była projektem młodych sochaczewian mającym na celu wymianę doświadczeń, promowanie twórczości oraz wspólne działania artystyczne twórców z terenu miasta o okolic. W ramach pierwszej tego rodzaju grupy w Sochaczewie przeprowadzono kilkanaście projektów malarskich, rzeźbiarskich, poetyckich, muzycznych, fotograficznych, filmowych, multimedialnych i filozoficznych. Jako najważniejsze z nich należy wskazać konkurs poezji haiku „Samurajowie Pióra”, warsztaty filozoficzne „O czym nie można mówić”, wystawy „Wieszak w kosmosie”, „Akademia e-Sochaczew.pl”. Większość z projektów połączona była z interaktywną prezentacją i dyskusją w ramach portalu „e-Sochaczew.pl”. Po trzech latach projekt, jako wspólne dzieło Małgorzaty Bugalskiej-Widomskiej, Marcina Hugo-Badera i Andrzeja Gąsiorowskiego zakończył się, ale niektóre z jego osiągnięć ewoluowały i są kontynuowane w innych formach. Można jedynie przypuszczać, iż działania Akademii „e-Sochaczew.pl” były inspiracją dla innych tego typu przedsięwzięć na terenie Sochaczewa i okolic.

• Powstanie Akademii e-Sochaczew.pl
  • Artyści w hołdzie Janowi Pawłowi II
  • Sukces Małgorzaty Bugalskiej na „Biennale Malarstwa Ogrody 2006"
  • Majewski i Czubak wyróżnieni przez TVP