Zakres

Portal e-Sochaczew.pl, to prężnie działająca, lokalna platforma informacyjna, której podstawowym celem jest integracja lokalnej społeczności i budowa społeczeństwa obywatelskiego. Portal składa się z kilku, kluczowych elementów, które adresowane są do lokalnych instytucji, organizacji pozarządowych oraz samych mieszkańców.

e-Sochaczew.pl na dzień dzisiejszy skupia w sobie ponad 90 sochaczewskich instytucji - samorządów, ośrodków kultury, sportu, mediów, organizacji pozarządowych oraz parafii. To właśnie dla nich stworzona została usługa CMS-ów (Content Management System), czyli bezpłatnych witryn internetowych, funkcjonujących w ramach portalu e-Sochaczew.pl. To za ich pośrednictwem podmioty te informują lokalną społeczność o swojej działalności. Niejednokrotnie witryny te stanowią jedyne źródło kontaktu z mieszkańcami. Prosta i łatwa w obsłudze forma zarządzania stroną zachęca coraz większą liczbę instytucji do wstąpienia w szeregi społeczności e-Sochaczew.pl.

Portal e-Sochaczew.pl, to również szeroka i żywa platforma wymiany informacji i poglądów. W tym aspekcie kluczową rolę odgrywa forum e-Sochaczew, które stanowi pole dyskusji na ważne, społeczne problemy. Z kolei dzięki informatorowi mieszkańcy w szybkim czasie znajdują namiary do wszystkich, najważniejszych podmiotów funkcjonujących w Sochaczewie. Na podobnej zasadzie działa sochaczewska mapa usług. Oparta na ciekawej i przejrzystej grafice mapa umożliwia szybkie i łatwe odnalezienie namiarów do wszelkiego rodzaju instytucji z szeroko rozumianego segmentu usług.

Aby jeszcze bardziej usprawnić kontakt z mieszkańcami stworzyliśmy platformę "Najlepsze wiadomości z pierwszej ręki". Tą drogą otrzymujemy od sochaczewian zgłoszenia o tym, co dzieje się w Sochaczewie. Wystarczy wysłać maila z krótką informacją, by poinformować o ważnym zdarzeniu całą społeczność.

Stowarzyszenie e-Sochaczew.pl jako organizacja pozarządowa, doskonale zna aspekty funkcjonowania NGO, dlatego w portalu e-Sochaczew.pl nie mogło zabraknąć usług adresowanych do trzeciego sektora. Jedną z nich jest powstająca właśnie sochaczewska Baza Wolontariatu. To niezwykle nowatorki - również na skalę kraju, projekt, którego celem jest stworzenie w portalu platformy wymiany danych pomiędzy środowiskiem wolontariuszy, a organizacjami opierającymi swoje funkcjonowanie na ich pomocy. Więcej o tym i innych, wyżej wymienionych projektach znajdą Państwo w kolejnych zakładkach).