Moja wolność, moja niepodległość

- Niepodległość to wartość, szczęśliwy stan państwowej niezależności i suwerenności. Polska jest dziś niepodległa, a Polacy dzięki temu mogą korzystać z wielkiego Daru Wolności. Zachowując w pamięci Tych, którzy nam tę Niepodległość wywalczyli, powinniśmy starać się nauczyć świadomego i mądrego korzystania z Wolności, a w kontekście Święta 11 listopada, radosnego Jej wyrażania. Wymiar martyrologicznego bagażu, opartego jedynie na smutnej refleksji o ofiarach i poległych, utrudnia optymistyczne i konstruktywne działanie, uniemożliwia faktyczną budowę społecznego kapitału na przyszłość. Walka już się skończyła! Znamy i pamiętamy swoich bohaterów narodowych, więc dziś przede wszystkim Radość powinna towarzyszyć obchodom naszego polskiego Święta Niepodległości. Z taką dewizą szukaliśmy właściwej formuły dla uczczenia Niepodległości w tym roku. Było to tym trudniejsze, że dotychczasowe wzorce świętowania tego szczególnego Dnia są trudne do przełożenia na język Radości, a jednocześnie Nowoczesności, bo na zachowaniu tej wartości również nam zależało - mówi prezes Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl - Marcin Ryński.

- I tak stworzyliśmy projekt multimedialnego spektaklu na podstawie II i III części „Dziadów” Adama Mickiewicza, zatytułowanego „Moja Wolność. Moja Niepodległość”. Ale spektaklu szczególnego, bo współtworzonego przez przedstawicieli sochaczewskich NGO, zatem organizacji będących jak żadne inne znakiem pozytywnego działania obywateli w wolnym społeczeństwie.

W ten, mamy nadzieję, dosyć nowatorski projekt świętowania Niepodległości, wpisaliśmy uroczystość wręczenia kryształów i honorowego członkostwa Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl najaktywniejszym współtwórcom naszego portalu i działaczom lokalnej społeczności. Kryształowa forma wyróżniania takich Osób towarzyszy nam już od 10 lat. Zawsze staramy się dbać o to, by uroczystościom tym nadać wyjątkową oprawę artystyczną, niecodzienny charakter i rangę dużego, inspirującego lokalnego wydarzenia kulturalnego. Jesteśmy przekonani, że w ten sposób zarówno wyróżnieni, jak i wszyscy uczestnicy wydarzenia, otrzymują sporą dawkę pozytywnej energii, wzmacniającej dalsze, prospołeczne działanie. Temu służy również integracja lokalnego środowiska, która od początku była jednym z najważniejszych celów naszych spotkań.

Na koniec posłużę się słowami będącego w tym roku naszą inspiracją Adama Mickiewicza: „Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż mędrca szkiełko i oko”. Wierzę, że przygotowany przez nas spektakl, wzbudzając pozytywne uczucia, zaprezentował faktyczny charakter e-Sochaczew.pl. Nie jesteśmy suchą, technokratyczną organizacją. Jesteśmy ludźmi, którymi targają ludzkie emocje, ludźmi, którym zależy na Sochaczewie i jego mieszkańcach, a przede wszystkim ludźmi, którzy chcą budować obywatelskie społeczeństwo w naszym lokalnym, rodzinnym wymiarze
- dodaje prezes Stowarzyszenia e-Sochaczew.pl.